• .

    .

  • .

    .

  • .

    .

  • .

    .

  • .

    .

Észak-Ciprus

2015.06.21.

Észak-Ciprus

MARHABA

Othello nyomában

A kettészakított Ciprus északi, mindössze Törökország által elismert, "Észak-Ciprusi Török Köztársaságnak" nevezett részébe már egyszerűen átmehet a turiszt az Európai Unióhoz tartozó, többségében görögök által lakott részről. Miért is érdemes átkalandozni?

Ha Nicosiában, a mindkét állam számára fővárosban lépjük át a határt, láthatjuk egy kettészakított főváros életét. Az egyetlen ilyet Európában. Checkpoint feeling.

A török rész hangulatában, jellemzőiben látványosan más, mint a görög terület.

A határvidéken láthatjuk az 1974-ben elhagyott határmenti településeket. A rombolás és a pusztulás megdöbbentő.

Hasonló döbbenet famagustában a valaha görögök által lakott elhagyatott városrész, Varosha. Lakóit elüldözték, a terület egy szellemváros.

Számos római kori emlék található a területen, amfiteátrumok, színházak.

A megmaradt és működő ortodox székesegyházak közül különleges Szent Barnabás székesegyháza és mauzóluma, a szent sírját őrző kápolnával, Tuzla és Szalamisz között, Famagustához (Gazimagosához) közel. A szent sírját a hagyomány szerint egy álom hatására találták meg egy fa tövében, a szent mellén egy Máté evangéliumával (az álomról szóló történet szerint a szent maga mesélte el sírjának helyét Szlamisz püspökének a 400-as években).

 Famagustában (török nevén Gazimahosában) található az Othello-torony, illetve az Othello várának is nevezett erődítmény. shakespeare jellemzően véres, kellően gonosz és totálisan irracionális intrikákban gazdag drámájában a cselekmény egy része ebben a tizennegyedik században épült katonai erődítményben játszódott.

vissza

Kapcsolat

globetrekker128@gmail.com