Kapcsolat

globetrekker128@gmail.com

Írország

2015.06.21.

Írország

FÁILTE

James Joyce városa, a jó Dublin

James Joyce azt találta mondani egyszer, hogy a Dubliners és a Ulysses sorai alapján teljesen rekonstruálni lehetne Dublin városát, ha esetleg véletlenül lerombolódna.

Persze Dublint nagy hiba lenne rombolgatni, mert az írek fővárosa bizony iszonyú jó város, nagyon rocknroll egy hely. igen, még akkor is, ha itt tényleg igaz, hogy épp esett, esik, vagy mindjárt esni fog. Legalábbis ez volt a móka 2009 októberében amikor itt jártam. Valószínűleg az év többi hónapjában sem más a helyzet. Európa egyik legdrágább városa ugyan, de gazdagságát igen sokféle szemszögből nézhetjűk, nem csupán az anyagi jólét bizonyára unalmas nézópontjából.

Dublin varázsa mellett az ír vidék nagyszerűségét sem szabad lebecsülni, hiszen a legszürreálisabb élményeket épp a "mindig gyönyörűen zöldellő" countryside nyújtja. A két topkategóriás kedvencem a gyümölcstorták illatát nyújtó mocsár és a világítótornyok romantikája.

Egy bevett, egyes útikönyvek által is terjesztett toposz szerint az ír mocsaraknak eső után olyan illata van, mint egy frissen elkészült gyümölcstortának. Akit nem hagy nyugodni a kíváncsiság, az bizony már tervezheti is az ír kiruccanást.

Ennél sokkal konkrétabban megfogható a romantikus világítótornyok misztikája. A nyugalmazott, használatból kivont idős tengeri világítótornyokba festők, írók, mindenféle művészek is beköltöztek, hiszen ezek igazán a nygodt alkotást elősegítő otthonok. A világítótornyokban lakás előnyeit ma már a turisztalkatú külföldiekkel is igyekeznek megismertetni a leleményes írek. Az ódon "fényházak" egy része ma szállodaként működik.  

A már emlegetett ír gazdagság talán leglátványosabb része a lenyűgöző irodalmi örökség. Keats, Joyce, Heynes, Shaw és a többiek, meg persze Swift is itt született. Dublin városában Dublin Literary Pub Crawl fedőnéven egy tematikus, irodalmi ihletésű kocsmatúrába is be lehet nevezni, ha valaki a nagy írók nyomdokain szeretne sörözgetni.

vissza