Kapcsolat

globetrekker128@gmail.com

Nepál

2015.06.20.

Nepál

NAMASTE

Nepáli mozaikok: az élő istennőtől a szekrényhordó sherpákon át a papírgyártó elefántokig

Ki elég erős ahhoz, hogy a legnagyobb otthoni szekrényóriást a hátán cipelje? Ki utazna szívesen egy busz tetején kapaszkodva? Ha valami teljesen valószínűtlennek tűnik, akkor az valószínűleg megtörténhet Nepálban. 2005-ben önkéntes tanárként, 2006-ban és 2010-ben pedig turistaként (utóbbi esetben egy hindu család vendégeként) jártam ebben a rengeteg meglepetést tartogató, hihetetlenül sokoldalú országban.

Nepál egy picit időutazás. Amikor 2005-ben önkéntes tanárkodásomra készültem, elhatároztam, hogy tanulgatom egy picit a nepáli nyelvet. Megrendeltem a Teach Yourself Nepali könyvecskét, kazettás csomagostul. Az első leckék egyikének szövegében két vidéki arc gyalogol messziről a fővárosba. A jó kis gyaloglás után egy hegytetőről letekintenek a völgyben fekvő Katmandura és ott értekeznek erről a "shahar" településről, tehát városról. Igen, itt a gyaloglás a közlekedés mindennapos módja még a települések között. 20-30-40 kiloméereket gyalogolni nem szokatlan. Az anakronisztikusnak tűnő dolgok sorozata pedig igen, sorozatban jön, ha eljut a turiszt ebbe a kissé "archaikus" államba.

Nem muszáj azért a tetőn utazni, sőt a Katmandu-völgyben nem is megengedett. A Greenlines nevűcég járataival pedig egészen "európai" módon is lehet utazni.

A Chitwan Nemzeti Park az egyik leglátogatottabb természetvédelmi terület a déli síkságon. Míg északon hegymászó túrákért zarándokolnak az utazók, itt délen dzsungelszafarikon lehet egy teljesen másfajta tájat megismerni.

A dzsungeljárás lehet gyalogos, kenus és gyalogos vagy  elefántogolós is. A saját lábon sétálós variáció előtt illik egy biztonsági oktatást meghallgatni.

Nem csalás, nem ámítás, bizony, bizony, itt elefántfekáliából készült papírt és más "papírárút lehet vásárolni!

vissza