Kapcsolat

globetrekker128@gmail.com

Norvégia, International Student Festival in Trondheim (ISFIT), Student Peace Prize

2015.07.09.

Norvégia, International Student Festival in Trondheim (ISFIT), Student Peace Prize

ISFIT, The world`s largest student festival

Norvégiáról bizonyára a fjordok és a sarki fény jut előbb eszünkbe, mint az eper. Azok a magyar diákok viszont, akik a kilencvenes években norvégiai eperszedéssel kerestek magyar szemmel akkoriban kissé fantasztikumba illőnek tűnő összegeket, bizonyára a derékfájás és bujkáló eprek képével hozzák összefüggésbe "az északi utat".

 Az eperszüretelő munka volt az egyik formája annak, hogy egy átlag magyar diák Norvégiában járjon. Ennél emlékezetesebb talán csak a világ legnagyobb tematikus diákfesztiválján, a Trondheimben kétévente megrendezett nemzetközi diákhéten való részvétel lehetett. Az a tény, hogy a világ legnagyobb nemzetközi diáktalálkozóját egy nagyjából Pécs méretű norvég városban tartják, bizonyára nem meglepőbb, mint az, hogy Norvégiában megterem az eper.

Az ISFIT (Intenational Student Festival in Trondheim) története a kilencvenes évek elején kezdődött. Az első három nagy sikerű alkalom (1990, 1992, 1994) után 1997-től kezdve minden páratlan évben megrendezik a tematikus rendezvényt. Trondheim a norvég felsőoktatás egyik fellegvára, mintegy 30 000 egyetemista tanul itt. Az ISFIT idején mintegy 500 külföldi diák érkezik a norvég városba, körülbelül ugyanennyien vannak a szervező diákok is.

A rendezvényre általában legalább tízszeres a túljelentkezés, a jelentkezések elbírálásánál figyelembe veszik, hogy lehetőleg minden ország képviseltesse magát, illetve azt, hogy ne mindig ugyanazok a diákok kapjanak meghívást. A jelentkezés beadáshoz esszéket is kell mellékelni az adott fesztivál témájával kapcsolatban. Jómagam kétszer kaptam meghívást, 1999-ben és 2001-ben, ez még a fesztivál "hőskorában" történt.

Az ISFIT résztvevői norvég diákoknál vagy norvég családoknál kapnak elhelyezést, így megismerkedhetnek a norvég élet számos bájos jellemzőjével. Ilyenek például a reggelire obligát fogyasztandó hazai termelésű eperlekvár, az éjszakára minden józan cél nélkül égve hagyott legalább egy lámpa, az éjszakára nem behúzott függönyök, a bulik előtti energiaitalozás (akkor még Red Bull volt a divat) a vorspiel, azaz a "bulielőjáték" részeként. De nem feledkezhetünk meg az állandó csúszkálásról és vetődésről a jeges utcákon, a hétvégi elvonulásról valami gyönyörű szépségű hegyi kunyhóba, a hüttába, ahonnan valószínűleg egy darabig nem jönnénk ki, ha jönne egy hóvihar. Mindezek mellett megismerhetünk egy kedves, toleráns, odafigyelő társadalmat.

Trondheim a természeti szépségek kategóriájában sem kispályás, hiszen egy szép fjord és a Nidelva folyó torkolata is itt található. Történeti szempontból sem épp érdektelen, hiszen épp itt választotta az Oretinget, a szabad harcos férfiak gyülekezete királynak azt a Széphajú Haraldot, aki gyakorlatilag egyesítette a kisebb norvég államocskákat 872-ben és ezzel az egységes norvég állam megteremtőjének tekinthető. 997-től számítja városi létét a település, ekkor Kaupangen, azaz vásárhely néven jegyezték. Aztán egészen a lutheranizmus megjelenéséig érseki székhely volt, a nidarosi katedrális pedig az egyik legjelentősebb norvég zarándokhely lett.

Napjainkban minden túlzás nélkül a diákfesztivál a város életének egyik legrangosabb eseménye. Az ISFIT valóban globális rendezvény, a világ minden tájáról érkeznek diákok és a megvitatott témák is az emberiség egészének problémáit érintik. 1999-ben a konfliktusok megoldásait tárgyaltuk különböző formákban, a konferencia Solving Conflicts címet viselte. A legutóbbi ISFIT 2015-ben a korrupció globális problémáját tematizálta. Az ISFIT egy diák számára az egyik legjobb lehetőség, hogy bővítse látókörét, rengeteg különböző nézőpontot ismerjen meg és a világ legkülönbözőbb pontjairól származó diákokkal kössön barátságokat. Az egyik legtöbbet emlegetett anekdota, hogy a Dalai Láma, aki 1994-ben meglátogatta a fesztivált, mintegy 10 perces beszélgetés után fogadta el az előzőleg napokig várakozó küldöttek meghívását és minden egyéb meghívását lemondta a norvégiai diákhét idejére.

1999-ben egy kiemelkedő eseményen, egy új nemzetközi elismerés megszületésénél is jelen lehettem. A norvég diákság egésze és a norvég civil szféra kezdeményezéseként először adták át a Diák Béke Díjat. Ez a felnőttenek adott Béke Nobel-díj mintájára azoknak a diákoknak, vagy szervezeteknek a munkáját ismeri el, akik az adott időszakban kiemelkedő tevékenységet folytattak az emberi jogok tiszteletben tartásáért és a békés együttélés ügyéért. A díj hátterében húzódó alapkoncepció lényege az volt, hogy a diákok nagyon gyakran igen komoly szerepet és jelentős kockázatot is vállalnak az elnyomó rendszerekkel való küzdelemben, tevékenységüket mégis ritkán kíséri méltó figyelem és elismerés. 

1999-ben egy kelet-timori diákaktivista, Antero Benedito da Silva és az East-Timor Student Solidarity Council nevű szervezet kapta a díjat. Antero az indonéz megszállás ellen, Kelet-Timor függetlenségéért küzdött. Miután az ország kivívta önállóságát, Antero folytatta tanulmányait, ma pedig egyetemi oktatóként tanít. 2001-ben egy burmai diákszervezet és annak egy képviselője, Min Ko Naing érdemelte ki az elismerést. A kegyetlen katonai diktatúra ellen küzdő diák azonban nem lehetett velünk Trondheimben, mert éppen egyik, nem első és nem is utolsó börtönbüntetését töltötte a diktatúra börtönében. Min Ko Naing már szabad, de például 2013-ban is előfordult, hogy az akkor díjazott iráni diákaktivista az elnyomó rendszer által beszédei miatt kimért börtönbüntetését töltötte. Legutóbb, 2015-ben egy bahreini diáklány, Aayat Alqormozi vehette át a díjat Trondheimben. Ő verseket is írt, megkérdőjelezve a zsarnoki módon uralkodó királyi család hatalmát, ezek nyilvános felolvasásáért ő is megjárta a börtöncellákat. 

Az ISFIT több más, szintén nevessé vált tematikus diákfesztivál megszületéséhez is inspirációt adott, ilyen például a tanzániai ISWIT (International Student Week in Tanzania), vagy akár a pécsi ICWIP (International Student Week in Pécs).

kapcsolódó honlapok:

www.isfit.org

www.studentpeaceprize.org
Összes kép - norvegia

vissza