• .

    .

  • .

    .

  • .

    .

  • .

    .

  • .

    .

Portugália, tényleg itt rejtőzik a világ legjobb fagylaltja?

2015.07.01.

Portugália, tényleg itt rejtőzik a világ legjobb fagylaltja?

Secrets of Portugal, the best ice cream in the world?

Portugália nem tartozik a magyar turisták által gyakran felkeresett országok közé, pedig itt viszonylag kis területen  hatalmas mennyiségű kulturális értéket és természeti szépséget találhatunk. A portugál partok néhány igazi meglepetéssel szolgálnak, elképesztő sziklabarlangok, regényes öblök, lenyűgöző marinák, világítótornyok és partmenti erődök tehetik változatosabbá a vízparti nyaralásokat.

Ha mindez nem lenne elég, akkor a Bagamérire szocializált magyar turiszt megtudhatja, hogy milyen a világ legjobb fagylaltja, bocsánat, valószínűleg a legjobb fagylaltja. Mitől lesz egy fagylalt a legek legje? Bizonyára azért, mert ez a hír terjed róla, hiszen lehetetlen lenne erről bármilyen tárgyilagos felmérést készíteni. Az a tény azonban, hogy hogy a Portugáliát járó turisták és a széles netközönség egyaránt osztja ezt a véleményt, hogy o melhor gelatodo mondo, tehát a világ top fagylaltja bizony a portugáliai Cascaisban, a Gelato Santinifagylaltozdában található, ez bizony biztosan jelent valamit.

2004-ben jártam Cascaisban, és megkóstolhattam az egyenesen az "istenek fagyasztott ajándékának" is nevezett Santini fagylaltot. Kíváncsi voltam, bő egy évtized változtatott -e vajon a legendás fagylalt nagy hírén. nos, a Gelato santini továbbra is a világ legjobb fagylaltja címmel dicsekszik. Lássuk akkor, mi lehet a titok.

Ha gyanútlanul sétálgatunk cascaisban, a portugál  óceánparti riviéra Estoril nevű partszakaszának festői  városkájában, minden bizonnyal pókerarccal elsétálnánk a santini Gelati mellett, ha nem vennénk észre, hogy mindenki oda tart. Maga a fagyizó egy kis pici, egyszerű, szerény épület, semmiben sem éppen látványos. Az előtte kígyózó sor hosszúsága viszont méltán kelthet figylmet, akár azt is gondolhatjuk, hogy itt aztán tényleg az istenek ajándékát mérik. Azon a júliusi délutánon 2004-ben azt gondoltam, hogy talán csak a harry Potter egy újabb kiadásának megjelenésére várva állhatnak ennyien sorban. Meglepően gyorsan haladt a móka, gyors, udvarias, kiszolgálás, hatalmas választék a legkülönfélébb gyümölcsízekből, kis tálka és hozzá meglepően olcsó árak, éljen. Persze ilyen máshol is lehet, miért gondoljuk, hogy a földkerekség number one fagyiját ehetjük? 

A "világ legjobb fagylaltja" címre méltán büszke tulajdonosok szerint a titok a családi receptben rejlik. A fagyizó a Santini familia családi vállalkozása. Attilio Santini olasz bevándorlóként érkezett Portugáliába (migránsellenes heccelődők figyelmébe) 1949-ben. Szerény cukrászdácskát nyitott Cascaisban a nyáron éppen ott üdülő fürdővendégek kiszolgálására.  A  fagylalt 100 százalékban természetes anyagokból, tartósítószer és más modern huncutságok nélkül készül azóta is.

A Santini család nem Portugáliában kezdte a fagylaltosdit, a felmenők már a század elején cukrászdát működtettek Bécsben. A szaktudás és a mesterségbeli praktikák már több generáción  át adódtak tovább. A Santinik tudását a források szerint már Bécsben olyan becsben tartották a század elején, hogy a bécsi Habsburgok "udvari fagylaltmesterei" lettek. A családi krónika szerint az udvari kapcsolatok aztán más európai dinasztiákkal is létrejöttek. Részben innen hát a Santinik nagy híre. Cascaisban sok-sok emléket láthatunk a család sikereiről a falakon. Mellesleg Santini fagylaltozó az ódon, sárga villamosairól nevezetes Lisszabonban is működik.

Bár bizonyára olyan humanoid nem létezik, aki a fagylaltot ne szeretné, de Cascaisba nem csupán a világ valószínűleg legjobb fagylaltja miatt érdemes ellátogatni. A 19. század végén a portugál királyi család üdülőhelye lett a kisváros. A vasút is elért ide és az Estoril partszakasz kiemelt figyelmet kapott. Kihagyhatatlan látnivaló a gyönyörű Farol de Santa Marta, a fehérre meszelt világítótorony és a mellette fekvő erőd, benne egy múzeummal. Emlékezetes természeti tünemény a "Boca de Inferno", a Pokol Szája, a hullámok által mardosott természetes, üregszerű képződmény. Tényleg úgy néz ki, mint valami mindent elnyelő valaminek a szája. Itt van aztán a hangulatos Marina, kedves szobrokkal, sétányokkal,strandokkal.

Lisszabonból a "táposok" valami HÉV-szerű vonatcsodával zakatolhatják le a mintegy harminc kilométeres távot. A sportemberek számára persze akad egy helyesebb választás. Sintrából, a festői sziluttel büszkélkedő helységből, a nyári királyi palota városkájából nagyszerű és kellőképpen fárasztó gyalogtúrát lehet tenni Cascaisba, hogy a végén tényleg jól megérdemelt legyen az a sárgabarackos vagy ananászos csodafagylalt.

Források: www.segredosdeviagem.com.br

 

vissza

Kapcsolat

globetrekker128@gmail.com