Kapcsolat

globetrekker128@gmail.com

Szigetnyi boldogságok- Gran Canaria (Spanyolország)

2022.09.18.

Szigetnyi boldogságok- Gran Canaria (Spanyolország)

BIENVENIDOS

Boldogság, szerencse, a boldog, szerencsés szigetek, gyakran emlegetik így az Afrika partjaihoz közel fekvő, de Spanyolországhoz tartozó Kanári -szigeteket. Lugares superafortunados!

12 millió guiri, azaz turista nem kószálhat olyan rossz helyen, a covid évei előtt ugyanis évente nagyjából ennyien keresték fel ezt a hét szigetet. Itt érdemes azt is tekintetbe venni azért, hogy a nagy óceánjáró monstrumok által partra dobott sok-sok ezernyi turista jellemzően csak rövid időt tölt a szigeteken. Szép számmal jönnek azonban olyanok is, akik hónapokat töltenek itt, vagy hosszabb ideig innen dolgozva vegyítik a home office munka és a vakáció Pepsi érzéseit.

Ez a helyi lakosság hatszorosát jelenti, a szigetek állandó lakossága 2 millió fő körül van.

Un "sinfin" de lugares de interés, azaz vég nélküli, tehát számos-számtalan, rengeteg látnivaló akad itt, de igazán, de verdad. A természeti szépségek kedvelői is rengeteg különlegességet találhatnak, de a kulturális örökség emlékeit keresőket is elkényeztetik a Kanári-szigetek. A vulkanikus eredet minden bája, kráterek, barlangrendszerek, kanyonok, sziklák tövében megbúvó strandok sokasága nevet itt a turisztra. A strandok egy része fekete homokkal villant, ha már vulkanikus eredetű szigeten járunk.

Akik az égre is felnéznek, a szabad szemes megfigyelés mellett a látogatók számára is nyitott csillagászati állomásokat találhatnak itt, mint például a hegyekben fekvő Temisas Obszervatóriumot. A kevésbé fényszennyezett területekről pazar a csillagos ég látványa. Supermaravilloso!


A szigetek nem a madárról kapták nevüket, hanem a kanárimadarat nevezték el a szigetekről talán. Eredetileg a kanári a kutya latin nvére vonatkozhatott.

Ha ezt a magyarázatot szimpatikusnak találjuk, akkor tulajdonképpen a "kutyák szigetein" járhatunk.Ezt néhány szoborcsoport alkotói és megrendelői is így gondolták.

A ttörténeti ezotériára-eotériába hajlók szerint a Kanári-szigetek a néhai legendás elsüllyedt kontinens, az Atlantisz maradványai. Supermisterioso.

Itt minden super, részben azért, mert tényleg nagyon "szüret", "baró", "szüret", vagy azért is, mert a mai spanyol nyelvben imádják a super szócskával megerősíteni minden jelző elejét, ha szépen szólva enfatizálni szeretnének.

2022 nyarán Gran Canarián jártam, a turizmus ismét felpörgőben volt és megszüntek a járványügyi korlátozások.

Szabadok már az utcai tevékenységek a nagy járvány után, így az utcai eszemiszomozdák, lacikonyhák, magyarul chiringuitók is régi fényükben tündökölnek. Még olyan chiringuito is akad, ahol maga cégér is El Chiringuito.

Gran Canaria, a "continente en miniatura"., ahogyan a helyiek mondják, hiszen annyira véltozatos földrajzi és klímaviszonyok jellemzik. Az "örök tavasz hazája", így a másik szlogen, hiszen a tavasz innen az éb egyetlen hónapjában sem költözik el.

Ha Gran canaria egy miniatűár kontinens, akkor a szigetcsoport többi tagja is megérdemli ezt a nagyratörő titulust. Talán azért is, mert mindegyiknek külön mikroklímája van.

A kellemes mikroklímákhoz kapcsolódóan rejtett öblök, sziklazúgok, volt sólepárlók kecsegtetnek természetes fürdőmedenckként.

A hét szerencsés sziget, Gran canaria, Tenerife, La Palma, Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro és La Gomera mindegyike vulkanikus eredetű.

Ezen túlmenően azonban nagyon különböznek egymástól.

Minden sziget egy sajátos világ. Gran canarián egész évben mintegy 25 fok körüli nappali hőmérsékletek, tavaszias és szeles meleg van. Éjszaka is csak néhány fokkal van hűvösebb.

Gran Canaria szigetén egy kis hegyi szerpentinezéssel érhető el Firgas városkája, ahol egy sétány (Paseo de las Canarias/ Canary Walkway) keretében az összes szigetről egy kis ízelítőt kaphat a látogató.

Lanzarote különleges szigetéről talán az a tény mondja el a legtöbbet, hogy a NASA űrhajósai a Holdra indulás előtt is gyakoroltak itt. A majdani Marsra induló expedíciókra is itt készülnek majd fel, a sziget egy részén ugyanis nagyon hasonló a terep ahhoz, mint amilyennel az említett égitestek kényeztethetik a földlakó kalandozókat.

El Hierro, az "Isla Sostenible", a fenntarthatóság és a környezetbarát élet és az önellátásra törekvés egy modelljét kívánja megvalósítani.

La Gomera volt a kedvenc szigete a Kanári-szigeteken vizet és élelmet, hajósokat felvevő Kolumbusz Kristófnak. Az "Isla Colombina", vagy "Isla Feliz", a boldog sziget egy nyelvészeti érdekességet is rejt. Egy bizony igen "ősi", azaz a múlt ködébe vesző eredetű füttynyelv már a világörökség részét képezi. Ezt "hajdanában danában" a szakadékokon át ívelő távolsági kommunikációra használták. (A neves MP show mintájára elkészíthető lenne itt az Üvöltő szelek füttyjeles változata...) 

La Palma, az "Isla Bonita" egész szigete biorezervátum minősítést kapott a rengeteg természeti szépség védelmére. A tömegturizmustól ez a sziget próbál a legtávolabb maradni, ideális célpontja viszont a spirituális felüdülést keresőknek. 2021-ben a nyugalmat megzavarta, hogy mintegy emlékeztetőül a szigetek vulkáni eredetére, 85 napos lávaesővel adott életjelet magáról a sziget vulkánja.

Fuerteventura szigete "egy kis Szahara" az Atlanti-óceánban. Itt, sivatagos alkotói "szabadságban" töltötte száműzetését a híres spanyol (baszk) író-költő, Miguel Unamuno. A legendás Tindaya hegynek az őslakosok varázserőt és gyógyító kisugárzást tulajdonítottak.

Tenerife a legnagyobb testvér a héttagú kompéniában, így neki dukál a legnagyobb és leghíresebb vulkán, a Teide.

Gran Canaria területén fekszik a szigetcsoport legnagyobb városa, a mintegy 380 000 lakost számláló Las Palmas de Gran Canaria.

A Kanári-szigetek az őslakosokkal vívott kisebb-nagyobb csetepaték után, az 1400-as években kerültek spanyol fennhatóság alá. A spanyol és portugál hajósok ebben az évszázadban bontogatták vitorlikat új útvonalak és területek felkutatására, hogy aztán minden derék gimnazista "nagy földrajzi felfedezések" címszó alatt felelhessen ebből a slágertémából az érettségin. A hóditó spanyolok a Kanári-szigeteken is gyorsan meghonosították intézményeiket, templomaikat.

Mindez csak néhány évtizeddel előzte meg Kolumbusz nyugat felé hajózós vállalkozását, "amikor az sem baj, ha felfedezzük Amerikát', ahogy egy már leáldozott fényű magyar popzenekar megénekelte Santa María című számában.

Criszobal Colón, azaz Kolumbusz számára rendkívül fontos volt a Kanári-szigeteken töltött idő. Hősünk első nagy, ismeretlenbe induló expedíciójának három hajója, a Santa María, a Niña, a La Pinta 1492. augusztus 3-án futott ki az Ibériai-fésziget egyik kikötőjéből, Palos de la Frontera városából.

Hat napig tartott az út a Kanári-szigetekig. Mielőtt nyugati irányban India keresésére indultak volna, majdnem egy teljes hónapot a Kanári-szigeteken töltöttek és szeptember 6-án indultak tovább nyugatra, a kortársak tekintélyes része által őrültnek tekintett vállalkozásra. Október 12-én látnak majd megint földet, már az Újvilágban.

Mindennek emlékére az egyik hajó replikája szépen ott büszkélkedik Las Palmas de Gran Canaria kikötője mellett. A lélekvesztő megdöbbentően kicsinek tűnik, ha Cristobal vállalkozásának nagyságához, vagy a mai óceánjárók nagyságához mérjük .Somogyiasan szólva a "rosseb szállt vóna rája".

A karavelláról leíeás olvasható egy kis táblácskán. A Santa María, egy nao, ugyan nagyobb volt, mint a két karavella, de így is hihetetlen, hogy hány  fő utazott az expedíción. Nem volt könnyű őket összeverbúválni, mert Kolumbuszt igen bolondnak gondolták ott a "népek". Még a Kanárin is kellett matrózokat toborozni. A legénység kiegészítése mellett ivővizet, élelmet vittek a fedélzetekre szigetekről. Innen került az Újvilágba elősör cukornád, hogy majd ott is elterjedjen Ugyanez elmondható néhány állatfajról is, kutya, kecske, birka szaktársak is a szigetcsoportról indultak először Ámerikába. Supervaliente!

Las Palmas de Gran Canaria központjában, egy kissé eldugott mellékutcában található az a ház, ahol Kolumbusz itteni tartózkodása alatt lakott. Innen a környező szigetekre is átruccangatott, La Gomera volt a kedvence. A kormányzó által rendelkezésére bocsátott házban ma múzeum működik, bizony tele térképekkel is, tehát superimportante feladatbelülről is megtekinteni. 

Gran Canaria felfedezéséhez számos látogató autót bérel, de a buszközlekedés is kiválóan használható. A tömegközlekedést a "kék villámok", helyi nevükön guaguák jelentik. Ejtsd gvágvá, vagy gúúágvá, egyébként Latin-Amerika több országában is ez az elnevezés használatos, főleg a karibi területeken. eredetét tekintve valószínűleg Kubából származik a szó, ahol sok-sok évtizeddel ezelőtt az amerikai Washington and walton busztársaság is szolgáltatott. A helyiek aztán a Wa and Wa kapcsolatot kicsit ízesen ejtették. Jegyet a buszon is válthatunk. A fővonalak igen népszerűek lehetnek egyes napszakokban. A busztársaság honlapja guaguasglobal.com

Különböző típusú járatokat kínál a busztársaság. A járatok többsége minden tekintélyesebb bokornál megáll, azaz szinte annyi megállóval birkózik meg, mint nálunk egy városi helyi colectivo. Akadnak közöttük olyan kék cirkálók is, melyek körbekerítéses taktikával közelítik meg a végállomást, azaz nem az a lényeg, hogy a legrövidebb úton érjenek oda. A távolsági-helyközi buszok megállói nagyon sűrűen helyezkednek el.

Ezzel szemben a "directo" járatok többé-kevésbé a legrövidebb úton igyekeznek elérni a célállomást és kevesebb helyen állnak meg. A "superfaro" járatok csupán 2-3, tényleg jelentős állomáson méltóztatnak megállni és velük tényleg vizsonylag gyorsan célba lehet érni. Így például a fővárosból, Las Palmas de Gran Canaria pályaudvarairól a híres-nevezetes Maspalomas világítótornyához eljuthatunk normál (Línea 1), directo (Línea 30), superfaro (Línea 50) járatokkal is, attól függően, hogy milyen hosszan szeretnénk tájat nézni, vagy a buszon a lokálok és a turisztok cseverészsét hallgatni (ezen kultúrális élmény is of paramount importance, aki autózik, lemarad erről).

Las Palmas de Gran Canaria két buszpályaudvarral rendelkezik. A kikötő mellett található az Estación Santa Catalina, a belvárosban pedig az Estación San Telmo. Az utóbbi a nagyobbacska, a járatok többsége innen indul a sziget minden részére. superorganizado, a hálózat jól szervezett, de a menetrend sűrűsége vonalanként és naponként is nagyon különböző.

Kordokumentum, hogy 2022 nyarán a buszokon még maszkot kellett viselni. Igen, ez a maszkos kor, ilyen is volt, meg olyan is, hogy szinte mindenhol kellett... Superdesagradable, ne jöjjön vissza. Talán a Free SZFE és a Free PTE dizájnos maszjójaim voltak azok, amik kicsit segítettek legyőzni a maszkokkal szembeni szuperaverziót. De legyen ez csak mementó.

Egy szigettől biznyára strandokat várnánk el, superobvio. Egy igazi plázs persze leginkább szociológiai szempontból érdekes. Lehet ott látni sok-sok embert, meg sok kultúrát, főleg ha superlargo a strand, szóval jó böszme hosszú és mellette végig sétány is van, meg legyenek mindenféle szolgáltatások, bőtok, vendéglők. Aztán legyenek ezek szabadok, tehát a köz, mondjuk így a nép javára szolgálók, közfenntartásban, nem úgy, mint oligarchisztánban. ha esetleg mégis fizetős, akkor a bevétel a helyi közösséget szolgálja. Nahát, akkor akár szociológus valaki, akár nem, a kanáriakon lo pasará de maravilla, azaz csodálatosan fogja magát érezni, mert itt talál ilyen strandokat.

Őszintén szólva nem tartozom a strandgyékényes, hűtőtáskás, kőkusztejes, főttkukoricalángosos életérzés legvadabb hívei közé, de azért értékelni tudom egy strand esetleges szépségét. Amúgy pedig van valami Pepsi-érzés abban, ha egy város rásimul egy hosszú strandos partszakaszra, vagy fordítva, ha úgy tetszik. Barcelona, vagy akár a megakoncertnyi embert elbíró strandkínálattal büszkélkedő Rio de Janeiro (lásd a brazil útleírást ezen a weboldalon), igen ez nem semmi ám, ahogy Dolly Roll énekelte.

Lehet, hogy tengrtől megfosztott magyar szemmel tűnik ilyen varázslatosnak, ha egy nagyvárosban az ember csak lesétál a szomszéd utcába és akkor ott a tenger vagy az óceán. Superencantador! Kicsit elemzősebbre fogva az eszmefuttatást, talán ott fogható meg igazán az, hogy miért is olyan "szüret" ez, ha közösségi szemszögből nézzük.

Egy jól megkomponált strand egy igazi közösségi tér a helybeli lakosok és a külföldi látogatók számára is. Superagradable. Las Palmas de Gran Canaria, tehát a sziget fővárosának hosszú, nyugodt víztükrű strandja, a Las Canteras. Pontosabban csak az egyik strandja, hiszen a főváros több plázst mondhat magáénak, de ez igazi, belvárosi urbánus strand. Egy természetes sziklamellvéd védi, így inkánn érezhetjük magunkat egy védett öbölben, vagy fürdőmedencében, mint az óceánban. Ebben egyébként a város másik. sötétebb homokú strandja, a Playa de la Laja is hasonlít hozzá. A Las Canteras egyik végén az Auditorio Alfredo Kraus filmfesztiválok és koncertek színhelye. 

A  város leginkább itt él, a helyi sportcsapatok is itt edzenek. Superrefrescante!

A sziget igencsak felkészült a változatos igényekre a strandokat tekintve. A legnépszerűbbek a legjobban felszerelt, legtöbb szolgáltatást nyújtó strandok, mint például a Playa del Inglés vagy a kagyló alakú, aranyhomokos Playa de Amadores a nyugati parton. Egyes strandok kifejezetten a nagyobb családoknak ideálisak, mint például a Playa de San Agostín.

A Playa Anfi del Mar a Karb-tengert idéző helyecske, mert egy norvég üzletember beszállt a kialakítási munkálatokba, mégpedig egy olyan ziccerrel, hogy  bahamai álomstrandjairól hozatott ide fehér homokot. Az aranysárga és a fehér homok mellett akad még más szín is. Zöld homok ugyan nincsen, mint a Hawaii-szigeteken, így Gran canaria nem lesz homokszínkirály. Fekete homokkal csábító strandok azonban természetesen szép számmal akadnak, hiszen egy rendes vulkanikus szigetről nenne szó. Ilyenek például a Playa de Tasarte, vagy a Playa del Risco.

Ha nyugalomra vágyik a turiszt, akkor a kevesebb "amenities" kevesebb látogatót jelent, mint ahogyan a Playa de Melorenes is példázza.

Még lágyabb szerenitást jutalmaz, ha a strandhoz jutáshoz keményen meg kell küzdeni, ezért garantáltan szűk lesz a látogatói közönség és mennyei a béke. A Playa de Güi Güi például 5 kilométernyi séta után érhető el bármilyen járműves pontról. Hasonló ajándék a Playa Montaña de Arena. Sziklák, hasadékok oldalában meghúzódó öblökben fekszik a a Playa de Guayedri,a Playa de la Vigen, a Playa de la Aldea, vagy a Playa de Faneroque. Supercalmas! A salinas vagy charco nevű helyek természetes medencék, superbonito ezek közül a Charco Azul. La Playa del Risco Partido, vagy a Dedo de Dios látványos sziklaformációkat kínál insta-áldozatként. 

Maspalomas környékén sivatagi homokdűnék mellett lehet strandolni. Itt egy kisebb fotókiállítás jelzi, milyen volt a strandolás a hőskorban, a tömegturizmus kialakulása előtt.

A különböző "Salinas" nevű helyeken volt sólepárlók után visszamaradt kis medencékben lehet strandolózni.  

 Ezek a strandok egy-két kivételtől eltekintve mind ingyenesek. A partot közkincsnek tekintik, ahogyan ez szerintem normális. Mindeközben erről készül törvényt hozni a horvát törvényhozás is.

A Kanári-szigetek ebben is szerencsések, ellentétben a mi oligarchákkal megvrt sorsunktól. A "buli van a parton, a szabadstrandon, mindenki őrül, tombol a nyár" című szuperborzalinó popzenei eposznak itt legalább lenne értelme, mert a strand az magatól értetődően szabadstrand. azt érdemes megjegyezni, hogy a befektetői és a környezetvédelmi érdekek lehetséges konfliktusaiból itt sem feltétlenül a természet érdekei kerülnek ki győztesen. Mindezzel együtt azonban a  strandfenntartás itteni modellje olyan, hogy a közjó, az ország érdekeit szolgálja és ne a kiválasztott oligarchákét. Itt nem történik azért olyan, mint a tönkretett tihanyi Átrium stranddal, hogy az hirtelen egy nerbáró tulajdonába került Plage 18 lesz, közel tízszeres belépődíjjal. A játszóteret lerombolták és a fákat kiírtották, hogy az egyszer betévedő látogatókat WTF 25 000 forintos gazebo bérlésével szivatva sápoljanak az árnyékon. Saját ételt és italt tilos bevinni, labdázni nem lehet. Superbrutal. Nos, ez a magyar ner-földön megvalósult strand-disztópia. Supergrosero. Az ilyen nerstrandokat, nerszállpdákat rendes ember persze bojkottálja, de ettől még megtörtént, aminek nem szabadott volna. A Kanári-szigetek mintája ennek mindenben az ellentéte és ez valahogy turisták millióit is vonzza ide, mindamellett, hogy a helyiek javát is szolgálja.

Ez a közkincs nem lehet supermonstruoso oligarchák vadászterülete, mint ahogyan az a jobb sorsra érdemes Balatonnál történt. Mint a magyar tenger lelkes rajongóját, mérhetetlenül  elszomorít a Balaton sorsa. Ez talán a ner egyik leglátványosabb szégyene, ahogyan selmes vízű, aranyhidas,hínárral és iszappal együtt szeretett kedvencünk körül elfogy a levegő. Minamellett, hogy mindez vérlázító, a fizetőssé tett, tűlárazott szolgáltatások egyébként is versenyképtelenné teszik tavat más üdülőterületekkel szemben és elriasztják a turistákat. Hát, mert hagytuk, ugye. A Balaton lerablását és tönkretételét sem sikerült megakadályozni, olyan jól sikerült átmenteni a tanult tehetetlenséget az előző kádár-rendszerből a mostani remakebe.

A hosszú Las Canteras strandon érdemes minden napszakban sétálóni, egészen különböző célközönségekkel találkozhatunk. A reggel a futóké és a kávézóké. Délelőtt megjelennek a turisták, délután a fiatalok, diákok, sportolók, családiés  baráti társaságok. Este különböző szakaszokban különböző szórakozó közönségek jönnek. A legérdekesebb váltás aztán éjfél után lesz, amikor tömegesen sétálgatnak és beszélgetnek a fejkendőjük alapján muzulmán bevándorlók, elsősorban a nők és a gyerekek. A Las Canteras így gyakorlatilag a nap 24 órájában élettel teli. Az időjárás sok vizet nem zavar, mert egész évben kellemes a hőmérséklet, illetve éjjel sem hűvösebb a kellmesnél.

Gran Canaria déli csücskében fekszik Maspalomas. A homokdűnék mellett az 1899-ben átadott világítótorony miatt superfamoso a település. A tornyot elsősorban a benne rejlő nagyszerű kiállítások miatt érdemes felkeresni.

A Kanári-szigetek egész történetét, kultúráját bemutatják itt a tárlatok, Kolumbusz előtt és után is. Supereducativos!

Maspalomastól északfelé haladva a nyugati parton elérjük Puerto Mogán kikötőjét. Supervistoso!

Un puerto superlindo és una aldea superbonita.

Egy kis halászfalvacska vált az egyik leginkább instagramizálható látványossággá. De verdad, innen aztán instázgatnak a falu kikötőjében, strandjain, utcácskáin sétálgatók.

 Nevezik ezt a helye úgy is, hogy "Gran Canaria Velencéje".

A halászok takaros, virágokkal bufuttatott házai, illetve a kikötő vitorlásai között is bandukolgathat a turiszt.

Aki instás, az itt bizony igen nagyon örülhet neki. Ha nem, akkor a szépség leket nyugató ereje is elég.

Puerto de Mogán napsugaras természetű hely, még statisztikailag is, hiszen a napsütéses órák száma tekintetében  topkategóriás a kontinensen. Supersoleado!

A hőmérséklet egész évben kanáriasan kellemes, superagradable.

Az évi átlaghőmérséklet 19 fok.

A rezsirobbanásos időkben felmerülhet az a bátor ötlet, hogy milyen lehet fűtésmentes helyre költözni.

Mert itt tényleg a fűtésszámla miatt aggodalmaskodás nélkül lehet élni.

Mobil életű és gondolkodású, otthonról dolgozó arcok számára ez nem csupán elméleti feltevés lehet. Superatractivo.

Valóban elképzelhető, hogy egy home office rendszerben, vagy szabad foglalkozásúként dolgozó kiköltözzön ide az örök tavaszba a rezsivel sanyargató télből.

Nem tudom, hányan tettek, vagy tennének hasonlót, illetve mennyi ideig hat a kis festői falucska az újdonság erejével és meddig marad kellően ingergazdag.

A paradicsom is unalmassá válhat egy idő után. ismert a Seychelles-szigetekre telepített idegenvezető esete, aki néhány hónap után kicsit véleményesen kezdett viselkedni, például kókuszdiókkal dobált egy újonnan érkezett turisztcsapatot (lásd két leírásomat is ezen a weboldalon a Seychelles-szigetekről).

A turisták általában a számukra dizájnolt kialakított kaptárnyaralókban laknak, illetve van egy két elegáns szálláshely us. A víz, a strand is az attrakciók közé tartozik persze.

A kikötő oldalán egy nayon nyugodt vízű, embernek való hőmérsékletű plázs várja a fürdözöket. superplácida! Ennek fontos előnye, hogy nehezebben mozgó látogatók számára is könnyen megközelíthető, akadálymentesített. Babakocsival és tólószékkel is superpráctica.

A másik oldalon lelhető fel a vadabb strand, a szikákkal övezett, zöldes strandöböl.

A kikötőben megbúvó sárga tengeralattjárü főleg a családok számára kínál izgalmas programot, úgy értem, a gyerekeknek. Superchistoso!

A kikötőből természetesen hajókirándulások indulnak, illetve hajókat lehet bérelni.

A helyi halászok szakmai-érdekvédelmi közössége, gildéje, a Cofiduría de los Pescadores éttermet is működtet, mely a szervezet nevét is viseli.

Szintén ők működtetik a Puerto Faro Beach nevű kis támaszpontot, ahonnan gyönyörű a kilátás.

Igen, ha a kedves turiszt még inkább romantikára zúz, innen már csak egy léps a napnyugta vagy a napfelkelte gondolata. Lustábbaknak inkább csak a sunset. supermemorable.

  Ha valakit tűzbe hoznak a kilátók, illetve az ezek eléréshez szükséges fizikai erőfeszítés, akkor itt is talál egyet.

Általában péntekenként piac van a faluban, ez mágnesként vonzza a külföldi népeket is. Superabarrotado!

Ebből következően el tudjuk dönteni, hogy óriási tömeggel együtt pénteken, vagy nem annyira tömegesen, a szoborfószer mellett nyugodalmasan magunkban üldögélve, más napokon szeretnénk élvezni a falut. Supermemorable lehet elkutyagolni a közeli malomhoz is. Ha bejövősek az ilyen superpintorescos halászfalvak, akkor érdemes a szigeten felkeresni Aruguinegin, Ayagueres, Agaete vagy Tufia településeit is. 

Érdemes egy kicsit elszakadni az óceánparttól és egy kicsit a sziget belső területeit is felkutatni.

Olyan falucskákat fájintos meglátogatni, ahol egy kicsit a hagyományos hangulat, tradicionális életvilág mutat magából valamit.

Ilyen a superbella Fataga faluja, aztán a megtévesztő nevű Teror (mellette az egyik legszebb gyalogos-ösvényezős kirándulóhely, a Fica de osorio), akár Ayagaures, Arucas, Galdar, vagy Teide. Egyik sem fog csalódást okozni. Még különlegesebb, mondhatom superaconsejable, igen ajánlott Agüimes.  Ez a pueblo a turisták körében nagyon népszerű, superpopular., Las Palmas de Gran Canariából gyorsan megközelíthető. 

Agüimes egyike a legrégebbi spanyolok által alapított településeknek a szigeten.

Az 1400-as évek végén született ez a pueblito.

Hagyományőrző belső részenek régi épületei egy tömbben fekszenek az Iglesia de San Sebastián templom körül.

A hely mesés hangulatát nem csupén a színes házak, szűk utcácskák adják, hanem a különböző művészeti alkotások is.

A street art művelői itt számos alkotással lepik meg a vándorokat. Supergeniales.

Kedvencem ez a teve. szaktárs. Zseniális  és élethű a tekintetében levő spleen.

Kinek a teve, kinek a szamár. Supercariñoso.

Akad itt még "hommage" a költészethez, a hölgyekhez, a zenéhez.

Nem csupán az utcákat hatja át a művészet, hanem az épületek is több művészeti kiállítást rejtenek.

A hangulat kicsit afrikaias (lásd szenegáli leírásomat ezen a weboldalon), kicsit mediterrán.

A kora délutáni szieszta idején néptelenek az utcák, élet bent, az épületek mélyén van.

A tereket egy-egy hatlmas fa uralja.

Az élet, a la vida, hát igen, superplácida.

De verdad. Szieszta idején egészen superdesierto az utcakép.

Tanulságos, és főleg árnyékot adó élmény felkeresni a történeti múzeumot.

Alternatív árnyékos program lehet a sajtbolt, vagy valamelyik bodeguita, eszem-iszomozó hely.

Minden év szeptemberében egy nemzetközi színházi fesztiválnak is otthont ad a falucska.

A környéken vadregényes természeti látványosságok is akadnak, például a Guayadake vagy a Las Vacas barlangozó-sziklázó-szakadékozó szurdokvölgyek.

A szigetről a korábbi évszázadokban sokan vándoroltak ki az Újvilág spanyol gyarmataira. Mostanság ellentétes a trend, a latin-amerikai országokből költöznek vissza a családok a Kanári-szigetekre.

A turizmus és a természeti erőforrások átgondolt felhasználása prosperitást teremtett a szigetcsoporton.

Superaconsejable, azaz nagyon ajánlott a hegyi falvakba is ellátgatni.

Számos takaros hegyi települést lehet választani. Talán Teror vagy Firgas a legnépszerűbbek.

Firgas falucskájában találhatjuk a már említett Las Canarias sétányt és a Gran Canaria sétányt.

Két supergenial ötlet, mert mézeslepényként vonzzák a turistákat ebbe a pueblitóba.

A Gran Canaria sétány a sziget összes területi közigazgatási közösségének, azaz municipio egységének szentel egy bemutatót. Áttekinthető az összes municipio címere.

Minden municipio kapott egy sevillai csempéből készült ülőkét is.

Molino inda house. Közvetlenül a sétányok mellett találjuk a gofio malmot.

What the fun is gofio? Gabonafélékből készült lisztféleség, melyet őrlés előtt pörkölnek, aztán a hagyomány szerint még páfránygyökérrel és hasonlókkal vadítják.

A Kanári-szigetekről kivándorlók szerte Latin-Amerikában elterjesztették. A kanári konyha még más meglepetésekkel is szolgálhat, például vízitormás pörkölttel, fantázianevén zsázsapörkölttel. Superdelicioso!

Egy iglesia superbella a San Roque templom.

Firgas központjából indul egy superbravo túraútvonal a Barranco de Azuejos területére. Az azulejo szóval a kék csempéket szokták illetni másfelé, errefelé viszont a különlegesen színes hegyekre is használják a kifejezést.

A főváros, Las Palmas de Gran Canaria a nagyvárosi élet örömeit vegyíti egy üdülőhely bájaival.

Egy jó adag történelmi levegő senkinek sem árt. Kolumbusz múzeumát már említettük, ennek környékén fekszik a Vegueta, a spanyol hódítás után közvetlenül létrejött városmag. Érdemes itt megkeresni a helyi vásárcsarnokot, mely műfajában a legrégibb a Kanári-szigeteken. Itt található maga az a tér is, ahol a várost ünnepélyesen megalapították a spanyol konkvisztádorok 1478-ban. Ez a Plaza San Antonio de Abad, mellette pedig a város legrégebbi temploma, az Ermita de san Antonio de Abad. Itt van a legrégebbi katedrális is, a La Catedral Metropolitana de Santa Ana. Harangtornyából gyönyörű kilátás nyílik a városra. A Plaza Mayor de Santa Ana nyolc szuperkutya szobrával vár. Kellmes hangulatú terek még többek között a Plaza de Espíritu Santo és a Plaza del Pilar Nuevo is. Ha valaki superapasionado a múzeumokért, akkor itt a Kanári-szigetek Múzeuma, aztán a Gabinete Literario, vagy a Centro Atlántico del Arte Moderno is.

Egy kicsit több időt áldozva rengeteg izgalmas és szép, vagy sziplán csak izgalmas vagy csak szép helyet fedezhetünk fel még a városban. Ilyen a város közelében a Caldera de Bandama vulkáni krátere, aztán a botanikus kert (El Jardin Canario), a San Cristóbal nevű halásznegyed tele színes házacskákkal, Pérez Galdós író szülőháza, a rőla elnevezett színház, a kanári építészet jellegzetességeit reprezentáló Hotel Santa Catalina, kilátótornyok (miradores) sora, a Triana bevárlóutca, vagy a szerény külsejű, de pazar díszítésű belső térrel rendelkező Ermita San Telmo a nagyobbik buszpályaudvar közelében. Superrica!

Egy kis portyázást megér a supergrande kikötő is. Egyrészt mellette van a superbella Santa Catalina park és a Museo Elder, egy nagyon izgalmas tudományos-technikai és közlekedési múzeum. Nem csupán gépfanok figyelmébe. Egy kis planetárium és egy modell-űrállomás is tartozik hozzá. Superinteresante! Magában a kikötőben pedig egészen különleges óceánjáró járgányokat vizslathatunk itt. Láthatjuk a NATO parti őrségének szürke cirkálóit és tengeralattjáróit. Olyan superraro hajó azért nincs, mint egy jó pszeudo-kalózhajó a siófoki kikötőből, mozsárral a fedélzetén. Igen, és por supuesto, itt kötnek ki a tourist trap órishajók. Ezek  a hajólakó turisták ezreit dobják partra reggel, hogy aztán egy kellően élménygazdag, de legalább ennyire felületes városnéző ismerkedés után este visszatereljék őket a monstrumra és induljanak a következő egynapos célpont felé. Un modo de turismo supercontradictorio, igen, ez egy elég ellentmondásos módja a turizmusnak. A hajók utazóközönségét meglesni szociológiailag is érdekes, lásd erről bővebben az ománi útleírásomban ezen a weboldalon.

Un lugar supergracioso!!! Me mola, azaz nagyon bejövős nekem. A spontaneitás jegyében készülés nélkül is nagyszerű lehet ia suigetek felfedezése. Ha valaki azonban tényleg minél több helyet szeretne felkeresni, érdemes superpreparado módba helyezkedni.


Források:

holalascanarias.com

localguidecanaryislands.com

afuncouple.com

visitcanaryislands.org

turismodelascanarias.com

guaguasglobal.com





vissza