Kapcsolat

globetrekker128@gmail.com

Vietnam

2015.06.02.

Vietnam

XIN CHAO
Szerenitás és hiperaktivitás 

Hoi An csónakjai békésen himbálóznak a vizen, a biciklik is mintha csak a pihenésre vágynának. Ez Vietnam egyik arca. Az idilli szerenitás, lassú szépség képe. Épp olyan igazi ez, mint a másik, döbbenetesen különböző életritmus képe. A nyüzsgés és a szorgalom látványa ugyanolyan erős benyomást tud tenni, mint a masszívan szedatív hatású "nyugis" helyek.

Vietnamban úgy éreztem, ez az ország sohasem alszik. A nagyvárosokban mindég nyüzsgés van. Aktív az utca hajnalban, hangyaszorgalommal lüketet napköben és tovább pörög éjszaka, ki tudja meddig.

Magyar szív dobban, Plussz tablettákat reklámozó plakátokkal szerte Vietnamban találkozni lehet. Saigon egyik parkjában a pad támláján is találtam egy nagyot. Bizony, itt becsülete van a magyar gyógyszereknek, gyógyhatássú készítményeknek és vitaminoknak. Dalat központjában, tehát az "örök tavasz városának" szívében is boldogan jegyezte meg egy helyi, hogy korábban járt Magyarországon és gyógyszerek importjával foglalkozott.

A vitnami lét központi tárgya a motorkerékpár. Kultikus szerepe mellett egyaránt elláthatja egy személyautó, egy dzsip, egy kisteherautó, egy kisbusz és egy kamion funkcióit is.

Ez a motorozósdi kicsit olyan élvezetnek látszik a helyiek számára, mint egy nagy közös pogózás vagy breakdenszelés.

A támaszkodás rituális, kultikus szerepe is elmondhatatlanul fontos. Ebbe az utazó is könnyen beletanulhat.

Motorral kell járni és elképesztően kényelmetlen, miniatúr kis múanyag hokedlin ülve enni, és máris kicsit helyi erőnek érezhetjük magunkat.

Az utcai evés színvonalát a mennyekbe emelheti, ha étkezésünk tárgya egy mennyei PHO leves.

A motor nélkül nem is lenne Vietnam.

A gyümölcs neve mit, és biznyára csak így, földön ülő nénitől vásárolva igazán fájintos.

Innem az igazi, nem ám a boltból. Mosolygósak általában az ilyen árusok, "balansz" a sajátjuk mindenhogyan, legalábbis kívülről.

Egy busz sem lehet meg motorkerékpár nélkül, nemde ugye...

A hosszan elnyúló, változatos ország bejárásának talán legpraktikusabb módja az úgynevezett OPEN BUS TOUR.  Akár egy Hanoi-Saigon távra is lehet jegyet váltani, de az utazás több etapban zajlik és a kiemelt turista célpontoknál van idő a nézelődésre az egyes buszok közötti "váltóidőben".

A buszok általában úgynevezett hálóbuszok, azaz fekvő-ülőhelyekkel vannak felszerelve. Kedvező a kilátás és kényelmes a pozíció-

Kihagyhatatlan kultirális élmény egy ilyen hálóbusz zenei kínálata. A beépített videó csábító lehetőséget nyújt a sofőröknek, hogy kedvenc zenei tehetségkutató, illetve zenei fesztiváloó műsoraikkal kedveskedjenek az utazóközönségnek. Ezt némi cinizmussal terrorizálásnak is nevezhetnénk, különös tekintettel arra, hogy ezek a távol-keleti zenei tehetségkutatók valami elképesztően szirupos zenei kínálatot nyújtanak a mi mércénkkel mérve. Mindezt jól "felnyomott kakaóval", fél éjjel, hmm...

Ha Long, azaz a hely, ahol bizony a sárkány földre szállt...

Kétségtelenül a Ha Long Bay, aza a Sárkány-übül lenne az a bizonyos emblematikus, egyben "egyszer az életben" látnivaló, amiért a legtöbb utazó felkeresi Vietnam földjét.

Ez nagyon Vietnam, igen.

Ha már egyszer Sárkány-öböl, akkor át kell ismételnünk sárkánytani ismereteinket.

Ez azért is hasznos lesz, mert az öböl kialakulásához kapcsolódó hiedelmek, mondai hagyományok természetesen csak sárkányokkal lehetnek kapcsolatosak.

A kortárs magyar sárkányfolklór két sárkánylényt emleget. A kodomóiak véleményét erről nem firtathatjuk.

Egyik neves sárkányunk Süsü, a híres és jólelkű egyfejű. Bodrogi  Gyula örökké rulez... Mostanság a budapesti villamosokon lehet hallani őt a hangosbemondóban, ilyen "kedves gyerekek, legyetek rendesek és adjátok át a helyeteket" nevelő indíttatású szöveggel jeleskedve.

A másik sárkánylény, Paff, a bűvös sárkány, aki az emlékezetes popszám szerint senkitől sem félt és álomország tengerpartján játékok közt élt. Tette mindezt valószínűleg azért, hogy kikerekedjen vlami rímféle.

A tárgyalt öblünk kialakulásáért felelős sárkány viszont az említetteknél monumentálisabb alkotás lehetett, mert az egyik eredetmonda szerint farkának csapdosásaival hozta létre a kiálló sziklákat, amint vonulásával átrajzolta a földfelszínt. A sziklák közé aztán beáramlott a tenger.

Egy másik változat szerint  az errefelé éldegélő tatalmas sárkány igen baráti viszonyban volt az itt élő emberarcokkal . Amikor ellenség támadt ezkre az emberfiákra, akkor a segítségükre sietett és sziklákat szórt az ellenség hajóira. Így álltak bele az öböl sziklái a vízbe.

Így jár, aki kikezd egy sárkány barátaival...

Ha valaki erre téved és a sárkány szerepének másfajta értelmezéseit tárják fel számára a hagyomány ismerői, nem lepődjék meg.

Halong nem csupán a pazar természeti gyönyör okán izgalmas látnivaló, hanem szociológiai szempontból is érdekes. A mintegy 1500 négyzetkilométernyi területen négy kisebb halászfaluban mintegy 1600 ember él.

Ők tulajdonképpen "úszó szigeteken" élnek, halászattal és a turistákk számára való árusítgatással foglalkoznak. A kúlső szemlélő számára látványosan stresszmentes élet.

Halong csónakosai szinte mind hölgyek.A belső területek felkereséséhez mindenképpen tanácsos a csoportos, szervezett túrák igénybevétele. Itt ez tényleg így könnyebb. A bevezető sétahajókázás után jönnek az izgalmasabb részek, például az úszó halászfalukhoz és a barlangokhoz való csónakozgatás.

A turisták viszonylag jól eloszlanak az öbölben, így a halászfalvak környékén átélhető a vietnami lét "szerenitás" oldala, természetesen a megfelelő fejfedő látványával.

Az öböl felfedezésének legemlékezetesebb részét szerintem a szklák között, alatt, melletti csónakos "siklás" jelenti, azaz a nyugodt, lassú manőverezgetés a rengetegnyi évmilliós mészkőképződmény között.

Amikor csónakunk eltávolodik mindenki mástól és egyedül maradunk, besiklunk valami kisebb átjáróba vagy átjutunk égy rejtettebb zúgba, nos, igen... Igen, valami ilyesmi érzés lehetett, amikor annak idején a felfedezők valami ismeretlen felé merészkedtek. Ezt az illúziót talán itt, ezen a helyen éltem át a legközelebbről.

A sziklák egy része becsületes névre hallgat. Ezeket az elnevezéseket általában formájuk ihlette. Létezik így MAI NHA, azaz tető nevű szikla, de akár VOI, azaz elefánt is.

Évente több millió látogató jón el ide (volt olyan év, amikor ez négy millió turistát jelentett), de valahogy ügyesen szervezik a turisták körbeutaztatását, mert a tömeg nem nyomasztó.

Évmilliókon formálta a természet ezeket a mészkősziklákat (a sárkányos sztorikat egy picit jegeljük mostÖ, megérdemlik hát, hogy az UNESCO Világörökség részei lettek. 


Talán még nagyobb elismerés, hogy a világ 7 űj természeti csodája közé is beválasztották az üblüt századunk elején.

Fövenyes partszakaszokból keveset látunk, az öböl viszont sekélyebb annál, amit talán várnánk, legmélyebb pontján sem mélyebb 10 méternél.

A sárkányok is egy James Bond film számára teremtették, itt játszódik a Tomorrow Never Dies...

Halong hírét viszi egy másik jelentős filmalkotás is, a The Vertical Rays of the Sun.

Halong minden évben egy karneválnak is otthont ad.

Halong 

Itt laknak halászok, a turisták meg itt szájtátiznak, de valahogy mégis "szakállnövesztő csend" honol, ahogy Krúdy ezt ilyen pengepontosan jellemezné.

Egy túrán akár négy-öt vízi alkalmatosságot is kipróbálhatunk.

Ilyennel jó eséllyel a halászfalvakhoz megyünk, a csónakokkal a sziklák közé, panorámás motorossal a hosszabb távokra,  és talán lesz "vízi étterem" gyanánt étkezőhajó is.

A szervezett túráknak általában része valamilyen nagy tengeri herkentyűs étkezés. Engem korántsem hoznak tűzbe ezek, már látványuk is csak osztott lelkesedést vált ki bennem, de itt valahogy mégis"bejövős" volt ze, hogy ilyen fennkülten monjam.

A rejtett zegzugosvíziutaknak és barlangoknak többször védelmi jelentősége volt a történelemben, például a mongol betolakodókkal való küzdelem idején.

A huszadik század második felében zajló vietnami háború idején az egyik barlangban egy 17 berendezett teremből álló titkos katonai rejtekhelyet és kórházat műküdtetett a Ho Chi Minh vezette észak-vietnami vezetés. Ez a hatvanas évek elejétől egészen 1975-ig készenlétben állt.

A turistákat általában vagy ebbe, a Kórház barlangnak nevezett izgalmas helyre, vagy a mennyei barlangnak hívott látnivalóhoz viszik el egy vezetett túra során.

A barlangok látogatásakor már kicsit jobban összetorlódik a tömeg, itt nagyobb fahajókon jönnek a csoportok.

Ezeket a fából készült hajókat középkori minták alapján készítették, hogy egy kicsit nosztalgikus legyen a hajókázás.

Nem biztos, hogy sokáig közlekedhetnek még, mert tűzbeszélyességük miatt napirenden van a lecserélésük.

Senki nem tagadhatja, hogy itt az alkonyat szinte giccses, annyira szép.

Node hol marad a szörny?

Halong

Halong

Halong

Halong

Halong

Halong

Halong

Halong

Hanoi, a főváros a nyüzsgés, lüktetés, szorgalom váosa ugyan, de itt is megtalálhatjuk a szerenitást.

Hanoi

Hanoi

Hanoi

Hanoi

Hanoi

Hanoi

Hanoi

Hanoi


Hué


HHHoi An

Hoi An

Hoi An

Hoi An

Hoi An

Hoi An

Hoi An

Hoi An

Hoi An

Hoi An

Hoi An

Hoi An

Hoi An

Hoi An

Hoi An

Nha Trang

Útban Saigon irányából Dalat felé

Dalat koloniális vasútállomása

Tra Mat

Tra Mat


Hué

Összes kép - vietnam

vissza