Kapcsolat

globetrekker128@gmail.com

Belgium

2015.07.02.

Belgium

WELGEKOMEN

Brugge, avagy Bruges, Fidele, avagy Fidel városa

Számos perdöntő érv szól amellett, hogy Belgium meglátogatása nélkül nem lehet teljes az Európa-élmény és az européer tudat. Meggysör, narancsos csokoládérudak, csokiboltok is akkor már, sajtboltok... Oh, come on torkos, persze ez csak vicc volt. Világos, hogy tőzsdetörténeti tanulmányokért megyünk ide. Ekkor pedig Antwerpen mellett Brugge (hollandusan) vagy Bruges (frankofonosan) lesz a fő cépont. 1309-ben a van der Beurse kereskedő dinasztia itt hozta létre a "börzét", melyet szeretünk az első tőzsdének, vagy legalábbis tőzsde-elődnek nevezni. 

Az ám az igazság, hogy Brugge/Bruges, nekünk persze csak Brüzs felfedezése minden gasztrobómiai és történelmi prejudikáció nélkül is kirobbanóan kellemes élmény. Gyalog bandukolva az utcákon igazi középkori élményt élhet át a turiszt, mert az óváros szinte változatlanul őrzi a középkori szerkezetet, az épületeket és egy kicsit a hangulatot is. Még izgalmasabb csónakkal ismerkedni a várossal. A csatornáknak köszönhetően egy "észak Velencéjének" is nevezett csodát kapunk. Egyben hátulról, mintegy a bizalmasabb "művészbejáró" felől láthatja az utazó a történelmi épületek jelentős részét.

A csatornán csónakázva lehetett találkozni Brugges ikonikus alakjával, aki majd nmásfél évtizeden át Brüzs talán legismertebb lakója volt. Egy fogadó ablakából tekintett le naphosszat a Groenerei csatornára. Nyugalma és jóságos tekintete erősen hasonlított Yodáéhoz, bizony ám. Biztosan lehetett rá számítani, hogy mindig ugyanott lesz, mint Bombadillo Toma ott a kunyhójában. Brüzs látképének nélkülözhetetlen része lett, ahogy megszokott kényelmes párnájáról szemléli a turisztokkal megrakott csónakok világát reggeltől estig.

Valóban kevesen lettek ennyire híresek attól, hogy tulajdonképpen semmit sem csinálnak. Hiszen hősünk egykedvű bölcsességgel nézegette a világot ablaka alatt, és jóindulatú elnézéssel vizslatta a turisták hajóit, akik már csak az ő köszöntésére és fotózására megállították a vízi járműveket a fogadó alatt. Néha talán beüzött egy kicsit, mint Morzsa a Futrinka utcában, amikor lapozott egyet a Futrinka Newsban. Fidele, vagy Fidel, a Hűséges névre keresztelt gyönyörű labrador lett a huszonegyedik századi Brugge első számú sztárja. Tulajdonosa, Caroline Van Langeraert egyben a fogadó tulajdonosa is. Fidel megjelent egy 2008-ban a városban forgatott filmben is, melynek magyar címe egészen rendkívülien ügyetlen módon az Erőszakik címet kapta. Hírnevét a reklámszakmában is öregbítette, a Godiva egyik csokoládéjánák reklámjában is az ablakban ejtőzik, miközben egy másik kutya is megjelenik mellette (Youtube videón látható)

A neves eb mellett jeles emberfiákkal is büszkélkedhet Brugge. A városban való kuttyagolás egyik látványossága a városban hallható harangjáték. A tizenharmadik századra datálható a bemtatók szerint 47 harang játszhat együtt egy gyönyörű harangjátékhoz. A város híres harangozója, Aime Lombaer rendszeresen ad harangkoncrteket. Őt a város főállásban harangozóként foglalkoztatja.

A neves lakosok mellett egy egyszerű háznézősdi is maradandó élmény, főleg ha megkeressük ezeket a hobbitlakokra emlékeztető házikókat, vagy a Begina-házakat.

Források:

www.townandcountrymag.org

vissza