Kapcsolat

globetrekker128@gmail.com

Norvégia, International Student Festival in Trondheim (ISFIT), Student Peace Prize

2015.07.09.

Norvégia, International Student Festival in Trondheim (ISFIT), Student Peace Prize

ISFIT, The world`s largest student festival

Norvégiáról bizonyára a fjordok és a sarki fény jut előbb eszünkbe, mint az eper. Azok a magyar diákok azonban, akik a kilencvenes években norvégiai eperszedéssel kerestek magyar szemmel akkoriban fantasztikumba illő összegeket, bizonyára a derékfájás és a bújkáló eprek képével hozzák összefüggésbe az "északi utat".

 Az eperszüretelő munka volt az egyik formája annak, hogy egy úgymond "átlagos", mezei magyar diák Norvégiában járjon. Ennél emlékezetesebb talán csak a bolygó legnagyobb tematikus diákfesztiválján, a Trondheimben kétévente megrendezett nemzetközidiákhéten való részvétel lehetett.

Az a tény, hogy a Föld legimpozánsabb nemzetközi diáktalálkozóját egy nagyjából Pécs méretű norvég városban tartják, bizonyára nem meglepőbb, mint az, hogy Norvégiában bizony megterem az eper. Jaj, és még a cseresznye is játszik egyébként, de bizony ám!!! Micsoda overraskelse, azaz meglepetés, ahogyan azt északiutasan mondják.

Az ISFIT (International Student Festival in Trondheim) története a kilencvenes évek elején kezdődött. Az első három nagy sikerű alkalom (1990, 1992, 1994) után 1997-től kezdve minden páratlan évben megrendezik a tematikus fesztivált. Trondheim a norvég felsőoktatás egyik fellegvára, mintegy 30 000 egyetemista tanul itt. AZ ISFIT idején mintegy 500 külföldi diák érkezik a norvég városba, körülbelül ugyanennyi helyi diák vesz részt a szervezésben. 

A rendezvényre általában legalább tízszeres a túljelentkezés. A részvételi pályázatok elbírálásánál a szervezők figyelembe veszik, hogy lehetőleg minden ország képviseltesse magát, illetve azt, hogy ne mindig ugyanazok a diákok kapjanak meghívást. A jelentkezés beadásához esszéket is kell mellékelni az adott fsztivál témájával kapcsolatban. Jómagam kétszer lehettem a szerencsések között. Ez bizony még 1999-ben és 2001-ben, a fesztivál "hőskorában" történt. 

Az ISFIT küldöttei norvég diákoknál vagy norvég családoknál kapnak elhelyezést, így megismerkedhetnek a norvég élet számos bájos jellemzőjével. Ilyenek például a reggelire obligát módon fogyasztandó, hazai termelésű eperlekvár, az éjszakára minden józan cél nélkül bekapcsolva hagyott lámpa (legalább egy), az éjszakára szigorúan nem behúzott függönyök, a bulik előtti energiaitalos dzsamborizás (akkor még Red Bull volt a divat), a vorspiel, azaz a "bulielőjáték" részeként.

Nem feledkezhetünk meg az állandó csúszkálásról és vetődésről a jeges utcákon, a hétvégi elvonulásról valami gyönyörű szépségű tájon fekvő hegyi kunyhóba, a hüttába, ahonnan valószínűleg egy darabig nem jönnénk ki, ha jönne egy hóvihar. Mindezek mellett megismerhetünk egy kedves, toleráns, odafigyelő társadalmat.

Trondheim a természeti szépségek kategóriájában sem kispályás, hiszen egy festői fjord és a Nidelva folyó torkolata is itt található. Történeti szempontból sem épp érdektelen, hiszen épp itt választotta az Oretinget, a szabad harcos férfiak gyülekezete királynak azt a Széphajú Haraldot, aki gyakorlatilag egyesítette a kisebb norvég államocskákat 872-ben és ezzel az egységes norvég állam megteremtőjének tekinthető. 997-től számítja városi létét a település, ekkor Kaupangen, azaz vásárhely néven jegyezték. Aztán egészen a lutheranizmus megjelenéséig érseki székhelyvolt, a nidarosi katedrális pedig az egyik legjelentősebb norvég zarándokhely lett.

Napjainkban minden túlzás nélkül a diákfesztivál a város életének egyik legrangosabb eseménye. Az ISFIT valóban globális rendezvény, a világ minden tájáról érkeznek diákok és a megvitatott témák is az emberiség egészének problémáit érintik. 

1999-ben a konfliktusok megoldásait tárgyaltuk különböző formákban, a konferencia a Solving Conflicts címet viselte. A legutóbbi ISFIT, 2015-ben a korrupció globális problémáját tematizálta. Az ISFIT egy diák számára az egyik legnagyszerűbb lehetőség, hogy bővítse látókörét, rengeteg különböző nézőpontot ismerjen meg és a Föld legkülönbözőbb vidékeiről származó diákokkal kössön barátságokat.

Az egyik legtöbbet emlegetett anekdota, hogy a Dalai Láma, aki 1994-ben meglátogatta a fesztivált, mintegy 10 perces beszélgetés után fogadta el az előzőleg napokig várakozó küldöttek meghívását és minden egyéb hivatalos programját lemondta a norvégiai diákhét idejére.

1999-ben egy kiemelkedő eseményen, egy új nemzetközi elismerés megszületésénél is jelen lehettem. A norvég diákság egésze és a norvég civil szféra kezdeményezéseként először adták át a Diák Béke-díjat. Ez a felnőtteknek adott Béke Nobel-díj mintájára elismeri azoknak a diákoknak, vagy szervezeteknek a tevékenységét, akik az adott időszakban kiemelkedő munkát végeztek az emberi jogok tiszteletben tartásásértés a békés együttélés ügyéért. 

A díj hátterében húzódó alapkoncepció lényege az volt, hogy a diákok nagyon gyakran igen komoly szerepet és jelentős kockázatot is vállalnak az elnyomó rendszerekkel való küzdelemben, tevékenységüket mégis ritkán kíséri méltó figyelem és elismerés. 

1999-ben egy kelet-timori diákaktivista, Antero Benedito da Silva és az East-Timor Student Solidarity Council nevű szervezet kapta a díjat. Antero az indonéz megszállás ellen, Kelet-Timor függetlenségéért küzdött. Miután az ország kivívta önállóságot, Antero folytatta tanulmányait, ma pedig egyetemi oktatóként tanít.

2001-ben egy burmai diákszervezet és annak egy képviselője, Min Ko Naing érdemelte ki az elismerést. A kegyetlen katonai diktatúra ellen küzdő diák azonban nem lehetett velünk Trondheimben, mert éppen egyik, nem első és nem is utolsó büntetését töltötte a diktatúra valamelyik börtönében. Min Ko Naing ma már szabad, de például 2013-ban is előfordult, hogy az akkor díjazott iráni diákaktivista éppen börtönbüntetését töltötte, melyet az elnyomó rndszerrel szembeni beszédei miatt mért ki rá az iráni vezetés. 

Legutóbb, 2015-ben egy bahreini diáklány, Aayat Alqormozi vehette át a díjat Trondheimben.  Ö verseket is írt, megkérdőjelzve a zsarnoki módon uralkodó királyi család hatalmát. Ezek nyilvános felolvasásáért ő is megjárta a börtöncellákat. 

Az ISFIT több más, szintén nevessé vált tematikus diákfesztivál megszületéséhez is inspirációt adott. Ilyen például a tanzániai ISWIT (International Student Week in Tanzania), vagy akár a pécsi ICWIP (International Student Week in Pécs),

Kapcsolódó honlapok:

www.iswit.org

www.studentpeaceprize.org

vissza