Kapcsolat

globetrekker128@gmail.com

Vietnam

2015.06.02.

Vietnam

XIN CHAOSzerenitás és hiperaktivitás 

Hoi An csónakjai békésen himbálóznak a vizen, a biciklik is mintha csak a pihenésre vágynának. Ez Vietnam egyik arca. Az idilli szerenitás, lassú szépség képe. Épp olyan igazi ez, mint a másik, döbbenetesen különböző életritmus képe. A nyüzsgés és a szorgalom látványa ugyanolyan erős benyomást tud tenni, mint a masszívan szedatív hatású "nyugis" helyek.

Vietnamban úgy éreztem, ez az ország sohasem alszik. A nagyvárosokban mindég nyüzsgés van. Aktív az utca hajnalban, hangyaszorgalommal lüketet napköben és tovább pörög éjszaka, ki tudja meddig.

Magyar szív dobban, Plussz tablettákat reklámozó plakátokkal szerte Vietnamban találkozni lehet. Saigon egyik parkjában a pad támláján is találtam egy nagyot. Bizony, itt becsülete van a magyar gyógyszereknek, gyógyhatássú készítményeknek és vitaminoknak. Dalat központjában, tehát az "örök tavasz városának" szívében is boldogan jegyezte meg egy helyi, hogy korábban járt Magyarországon és gyógyszerek importjával foglalkozott.

A vitnami lét központi tárgya a motorkerékpár. Kultikus szerepe mellett egyaránt elláthatja egy személyautó, egy dzsip, egy kisteherautó, egy kisbusz és egy kamion funkcióit is.

Ez a motorozósdi kicsit olyan élvezetnek látszik a helyiek számára, mint egy nagy közös pogózás vagy breakdenszelés.

A támaszkodás rituális, kultikus szerepe is elmondhatatlanul fontos. Ebbe az utazó is könnyen beletanulhat.

Motorral kell járni és elképesztően kényelmetlen, miniatúr kis múanyag hokedlin ülve enni, és máris kicsit helyi erőnek érezhetjük magunkat.

Az utcai evés színvonalát a mennyekbe emelheti, ha étkezésünk tárgya egy mennyei PHO leves.

A PHO lves illatát már Völgyzugolyból, ellenszélben érezni lehet. Egyformán kiválóan tápláló reggelire, uzsonnára, ebédre, uzsonnára, vacsorára. Bármikor felülnék egy repülőre, hogy igazi, oridzsi vietnami elkészítésben fogyaszthassam. Elszaporodtak mér az itthoni utánzatai is, értéküket nem lebecsülve hangsúlyoznám azért, hogy az igazi Vietnamban van.

A motor nélkül nem is lenne Vietnam.

A gyümölcs neve mit, és biznyára csak így, földön ülő nénitől vásárolva igazán fájintos.

Innem az igazi, nem ám a boltból. Mosolygósak általában az ilyen árusok, "balansz" a sajátjuk mindenhogyan, legalábbis kívülről.

Egy busz sem lehet meg motorkerékpár nélkül, nemde ugye...

A hosszan elnyúló, változatos ország bejárásának talán legpraktikusabb módja az úgynevezett OPEN BUS TOUR.  Akár egy Hanoi-Saigon távra is lehet jegyet váltani, de az utazás több etapban zajlik és a kiemelt turista célpontoknál van idő a nézelődésre az egyes buszok közötti "váltóidőben".

A buszok általában úgynevezett hálóbuszok, azaz fekvő-ülőhelyekkel vannak felszerelve. Kedvező a kilátás és kényelmes a pozíció-

Kihagyhatatlan kultirális élmény egy ilyen hálóbusz zenei kínálata. A beépített videó csábító lehetőséget nyújt a sofőröknek, hogy kedvenc zenei tehetségkutató, illetve zenei fesztiváloó műsoraikkal kedveskedjenek az utazóközönségnek. Ezt némi cinizmussal terrorizálásnak is nevezhetnénk, különös tekintettel arra, hogy ezek a távol-keleti zenei tehetségkutatók valami elképesztően szirupos zenei kínálatot nyújtanak a mi mércénkkel mérve. Mindezt jól "felnyomott kakaóval", fél éjjel, hmm...

Ha Long

Ha Long, azaz a hely, ahol bizony a sárkány földre szállt...

Kétségtelenül a Ha Long Bay, aza a Sárkány-übül lenne az a bizonyos emblematikus, egyben "egyszer az életben" látnivaló, amiért a legtöbb utazó felkeresi Vietnam földjét.

Ez nagyon Vietnam, igen.

Ha már egyszer Sárkány-öböl, akkor át kell ismételnünk sárkánytani ismereteinket.

Ez azért is hasznos lesz, mert az öböl kialakulásához kapcsolódó hiedelmek, mondai hagyományok természetesen csak sárkányokkal lehetnek kapcsolatosak.

A kortárs magyar sárkányfolklór két sárkánylényt emleget. A kodomóiak véleményét erről nem firtathatjuk.

Egyik neves sárkányunk Süsü, a híres és jólelkű egyfejű. Bodrogi  Gyula örökké rulez... Mostanság a budapesti villamosokon lehet hallani őt a hangosbemondóban, ilyen "kedves gyerekek, legyetek rendesek és adjátok át a helyeteket" nevelő indíttatású szöveggel jeleskedve.

A másik sárkánylény, Paff, a bűvös sárkány, aki az emlékezetes popszám szerint senkitől sem félt és álomország tengerpartján játékok közt élt. Tette mindezt valószínűleg azért, hogy kikerekedjen vlami rímféle.

A tárgyalt öblünk kialakulásáért felelős sárkány viszont az említetteknél monumentálisabb alkotás lehetett, mert az egyik eredetmonda szerint farkának csapdosásaival hozta létre a kiálló sziklákat, amint vonulásával átrajzolta a földfelszínt. A sziklák közé aztán beáramlott a tenger.

Egy másik változat szerint  az errefelé éldegélő tatalmas sárkány igen baráti viszonyban volt az itt élő emberarcokkal . Amikor ellenség támadt ezkre az emberfiákra, akkor a segítségükre sietett és sziklákat szórt az ellenség hajóira. Így álltak bele az öböl sziklái a vízbe.

Így jár, aki kikezd egy sárkány barátaival...

Ha valaki erre téved és a sárkány szerepének másfajta értelmezéseit tárják fel számára a hagyomány ismerői, nem lepődjék meg.

Halong nem csupán a pazar természeti gyönyör okán izgalmas látnivaló, hanem szociológiai szempontból is érdekes. A mintegy 1500 négyzetkilométernyi területen négy kisebb halászfaluban mintegy 1600 ember él.

Ők tulajdonképpen "úszó szigeteken" élnek, halászattal és a turistákk számára való árusítgatással foglalkoznak. A kúlső szemlélő számára látványosan stresszmentes élet.

Halong csónakosai szinte mind hölgyek.A belső területek felkereséséhez mindenképpen tanácsos a csoportos, szervezett túrák igénybevétele. Itt ez tényleg így könnyebb. A bevezető sétahajókázás után jönnek az izgalmasabb részek, például az úszó halászfalukhoz és a barlangokhoz való csónakozgatás.

A turisták viszonylag jól eloszlanak az öbölben, így a halászfalvak környékén átélhető a vietnami lét "szerenitás" oldala, természetesen a megfelelő fejfedő látványával.

Az öböl felfedezésének legemlékezetesebb részét szerintem a szklák között, alatt, melletti csónakos "siklás" jelenti, azaz a nyugodt, lassú manőverezgetés a rengetegnyi évmilliós mészkőképződmény között.

Amikor csónakunk eltávolodik mindenki mástól és egyedül maradunk, besiklunk valami kisebb átjáróba vagy átjutunk égy rejtettebb zúgba, nos, igen... Igen, valami ilyesmi érzés lehetett, amikor annak idején a felfedezők valami ismeretlen felé merészkedtek. Ezt az illúziót talán itt, ezen a helyen éltem át a legközelebbről.

A sziklák egy része becsületes névre hallgat. Ezeket az elnevezéseket általában formájuk ihlette. Létezik így MAI NHA, azaz tető nevű szikla, de akár VOI, azaz elefánt is.

Évente több millió látogató jón el ide (volt olyan év, amikor ez négy millió turistát jelentett), de valahogy ügyesen szervezik a turisták körbeutaztatását, mert a tömeg nem nyomasztó.

Évmilliókon formálta a természet ezeket a mészkősziklákat (a sárkányos sztorikat egy picit jegeljük mostÖ, megérdemlik hát, hogy az UNESCO Világörökség részei lettek. 


Talán még nagyobb elismerés, hogy a világ 7 űj természeti csodája közé is beválasztották az üblüt századunk elején.

Fövenyes partszakaszokból keveset látunk, az öböl viszont sekélyebb annál, amit talán várnánk, legmélyebb pontján sem mélyebb 10 méternél.

A sárkányok is egy James Bond film számára teremtették, itt játszódik a Tomorrow Never Dies...

Halong hírét viszi egy másik jelentős filmalkotás is, a The Vertical Rays of the Sun.

Halong minden évben egy karneválnak is otthont ad.

Halong karneválját április végén szokták megrendezni, minden illendő lézeres, meg fényes parádéval persze.

Itt laknak halászok, a turisták meg itt szájtátiznak, de valahogy mégis "szakállnövesztő csend" honol, ahogy Krúdy ezt ilyen pengepontosan jellemezné.

Egy túrán akár négy-öt vízi alkalmatosságot is kipróbálhatunk.

Ilyennel jó eséllyel a halászfalvakhoz megyünk, a csónakokkal a sziklák közé, panorámás motorossal a hosszabb távokra,  és talán lesz "vízi étterem" gyanánt étkezőhajó is.

A szervezett túráknak általában része valamilyen nagy tengeri herkentyűs étkezés. Engem korántsem hoznak tűzbe ezek, már látványuk is csak osztott lelkesedést vált ki bennem, de itt valahogy mégis"bejövős" volt ze, hogy ilyen fennkülten monjam.

A rejtett zegzugosvíziutaknak és barlangoknak többször védelmi jelentősége volt a történelemben, például a mongol betolakodókkal való küzdelem idején.

A huszadik század második felében zajló vietnami háború idején az egyik barlangban egy 17 berendezett teremből álló titkos katonai rejtekhelyet és kórházat műküdtetett a Ho Chi Minh vezette észak-vietnami vezetés. Ez a hatvanas évek elejétől egészen 1975-ig készenlétben állt.

A turistákat általában vagy ebbe, a Kórház barlangnak nevezett izgalmas helyre, vagy a mennyei barlangnak hívott látnivalóhoz viszik el egy vezetett túra során.

A barlangok látogatásakor már kicsit jobban összetorlódik a tömeg, itt nagyobb fahajókon jönnek a csoportok.

Ezeket a fából készült hajókat középkori minták alapján készítették, hogy egy kicsit nosztalgikus legyen a hajókázás.

Nem biztos, hogy sokáig közlekedhetnek még, mert tűzbeszélyességük miatt napirenden van a lecserélésük.

Senki nem tagadhatja, hogy itt az alkonyat szinte giccses, annyira szép.

Node hol marad a szörny?

Halong sem lehet nyugodt egy szörny legendája nélkül...

Halong vagy Loch Ness? Kinek melyik szebb? Melyik szörnye lehet az igazi?

Halong és Loch Ness szörnylegendájának vesztét is a szonárok okozzák, ugyanis ezekkel gyakorlatilag aprólékosan feltérképezhető a szörnyek számára slgergyanús vizek minden zeg-zuga.Loch Ness szörnyének nyomait is keresték így, bizony kiábrándító eredménnyel.

Halong szörnye vagy Loch Ness lényea szörnyhívők szerint persze ügyesen elsettenkednek valahová a szonárok  megtréfálására. Így hát nemlétük nem bizonyítható, ahogy a létük sem.

Halong monszterét bizonyára  untatja a sok fotózgatós turista, ezért választja az "elusive creature" létformáját, ahogy ezt ilyen szép kifejezéssel illetik a szörnyológiában.

Halong szörnye, ha mégis létezik, bizonyára a szelid és csendes turizmust kedveli, legyünk hát a kedvéért szelid és csendes turisztok.

Halong turistái ma már az ökoturizmus különböző formáit is választhatják.

Halong a helyi közösségeket segítő, azokat középpontba állító "community-based tourism" (CBT) változatos lehetőségeit is kínálja már. A legkedveltebb ezek közül az úszó halászfalvak meglátogatása, talán ma már úgy is, hogy itt szállást is lehet kapni.


Hanoi

Hanoi, a főváros a nyüzsgés, lüktetés, szorgalom váosa ugyan, de itt is megtalálhatjuk a szerenitást.

Hanoi nevének jelentése a "tavak városa".

Hanoi nyugis része a központban a Hoan kem tó, egy cseppnyi szerenitás a hiperaktív forgatagban.

Hanoi legszebb tavának mélyén ki lakhatna más, mint egy Aranyteknős, aki nem mellesleg a Sárkánykirály barátja.

Honnan is lehet tudni erről az aranyos teknősről?  Persze, hogy a bajban ismerszik meg az ember teknősbarátja.

A 15. században történt, hogy a területre betolakodó idegen hódítók ellen küzdő egyik hősalkatú harcosnak egy csodakardot adott a tó mélyéről váratlanul felszínre lépő teknős.

Hol volt, hol nem volt, a csodakard segítségével sikerült kiebrudalni az ellenséget, a teknős pedig visszakérte a kardot jogos tulajdonosának, a sárkánykirálynak. Mission completed.

Hanoi apraja-nagyjának vizslatásához, a hely hangulatának elcsípéséhez igen alkalmas és felettébb kellemes hely a tóparti korzó. Jaj, és kicsit nyugi van itt a motoroktól, ez igen fájintos.

Hanoi belvárosában velünk él a történelem, főleg az utcák szerkezetében és a házak formájában.


Az 1200-as években jött létre 36, az európai gildékhez és céhekhez hasonló szakmai-érdekvédelmi szervezet. Ezek helyileg utcánként szerveződtek és árulták portékáikat, így lett a kezdetben 36 szakmának 36 utcája.

Az utcák nevei még őrizhetik ezt a középkori hagyományt, így megtalálhatjuk például a selyem utcáját, bár ma már nem feltétlenül selymet árulnak itt.

A belvárosban a házak hossza az igazán érdekes furcaság.

Fa alkatú pomogács.

A szakmák utcái ma is kissé forgalmassá válhatnak.

Művelődési szempontból Hanoi talán legizgalmasabb helye az Irodalom Temploma.

Ez a megkapó esztétikájú konfuciánus templom, mely egyben Vietnam első egyetemének mondhatja magát, kis híján 1000 éves. Konfuciusz tiszteletére emelt szentély, 1076-tól kezdve pedig itt képezték a középkori Vietnam tisztségviselőit, hivatali elitjét.

Az Irodalom Templomába a vietnami szépségverseny döntősei is ellátogatnak, hogy itt nyilatkozzanak a sajtónak.

Fent még igen, lent már nincsen kapcsolat a szépségversennyel.

A templom esztétikája a konfuciánus eszmevilágra jellemző hierarchiát tükrözi.

Sok kapu kell, meg folyosó, meg aztán több udvar. Igen, a hierarchia miatt. Rang szerint kellett a megfelelő folyosón, kapun járni és a megfelelő udvarokba jutni. 

A tekinhtélytiszteletre és az idősebbek megbecsülésére intő konfuciánus elvek tükröződnek itt is. Azon a folyosón és kapun lehet járni, ami az illető kora és rangja szerint dukál.   

A konfuciánus akadémián nem csupán a tér van szépen hierarchikus rendben, hanem évszázadokon át szépen rendben feljegyezték, hogy kik végeztek ezen az egyetemen. Ezek a névsorok szépen rendesen megtekinthetőek itt, ha valaki az ilyesmitől tűzbe jön.

Nahát, szép az, ami anakronisztikusan szép.

Biztosan van valamilyen kedves babona, hogy sikeres vizsgához merre és hogyan kellett belépni. 

Mit szólna ehhez Umberto Eco? Igen, a szépsgég történetéről írott műve okán... Miért is látunk szépnek valamit? A szimmetriára a konfuciánusok is tippelhettek, mint felül látjuk.

Beauty is in the eye of the beholder, ugye.

Érdemes megkeresni a gigantikus harangot is.

Úgynevezett kuriózium.

Hué

Hué egykor Vietnam fővárosa, uralkodói székhely volt. Ez egészen pontosan a Nguyen-dinasztia idején, 1802 és 1945 között történt. A dinasztia neve elég szépen bejósolható, mert szinte fél Vietnam családneve Nguyen, kovácsokat és szabókat megszégyenító mértékben. 

Az igazi monszun. talán nem az a pontos kifejezés, hogy úgy esik, mintha dézsából öntenék. Úgy esik, mitha a zuhanyt telejesen kinyitjuk.

Hué fő látványossága, a néhai uralkodói palota az illatos folyó, vagy parfümfolyó becenevekre is hallgató Huong folyó mellett található. Nevét onnan kapta, hogy felső folyása mentén egy illatos virág gyakran szinte belenő a folyóba és hát persze gyönyörű illatvilágot ad neki.

Pagodák, tornyok, hidak, ezek csodálhatóak meg a hajdani uralkodói "komplexum" teröletén. A hidak lehetnek ilyen kis egyszerűek, vagy akár olyan különlegesek, mint a Thuong Taun fedett híd.

Hué sokkal nyugisabb hely benyomását kelti, mint Hanoi. Ugyanakkor ebben a nagy nyugalomban jóval érzékelhetőbben támadhatnak a gyanútlan utazóra a turisztzsargonban "tout" néven illetett mindent eladni kívánó arcok, akik szállást, programot, idegenvezetést igyekeznek ránk sózni.

Ha motor és sárkány is van, bizony nem lehet gond.

Hoi An

Hoi An látványos ellentéte Hanoi nyüzsgésének. Itt a szerenitás, a nyugalom az úr.

Hoi An felelhet meg talán leginkább annak a klasszikus képnek, amit Vietnamról elképzelhetünk.

Hoi An az igazán andalgásra kitlált hely.

Hoi An kissé paradox módon a jelenbe idéz egy kis nyugis műltbéli hangulatot, holott évszázadokkal ezelőtt ez egy nyüzsgő kereskedőváros volt a Thu Bon folyó és a tenger találkozásánál.

Hoi An egy lassított felvétel Vietnam nyüzsgő arcához képest, szinte időtlenségben andaloghatunk. Igen, az andalgás talán a legjobb, találóbb erre, mint a kutyagolás, bandukolás, de persze ezek is játszhatnak, ahogy a kószálás, battyogás, és társai is.

Hoi An az Open Tour buszjegyek menetrendjében általéban úgy szerepel, hogy a buszváltáskor van néhány óra a város felfedezésére és a nyugis andalgásra.

Hoi An talán úgy a legmegkapóbb élmény, ha semmit nem tervezünk előre. Csak andalgunk és bandukolunk, közben pedig szpen meglepnek bennünket az úgynevezett "látnivalók" (ha nem érjük be a hely varázsával, hanem kipipálandó helyekkel is igazolni szeretnénk az álmos városka felkeresésének létjogosultságát).

Hoi An persze nem csupán úgy andalogható be, hogy random sétálgatunk és kajakra (elnézést a kortárs szleng gátlástalan használatáért) szívjuk magunkat valami hőskorszaki távol-keleti nyugalommal. Számba is vehetjük a látnivalókat és pipzósra is vehetjük a formát. A Fuikan Csarnok, a piac, az éjszakai piac, a züldségfarm, taik ky régi háza (egy kereskedő házában láthatjuk, hogyan éltek az itteni kalmárok néhány évszázaddal ezelőtt), az An Bang strand, a régi kikötő, a japán híd mind-mindméltóak az utazó szemlélő mélázgatására.

Hoi An kissé tematizáltabb megismeréséhez a történelem nyújthat támpontoz.

Hoi An kikötője mellett évszázadokon át vietnami, japán és kínai kereskedő közösségek éltek.

Hoi An talán legimpozánsabb látványossága, a Japán Híd a japán kereskedő közösség alkotása.

 A japán és a kínai kereskedők kolóniái külön városrészekben éltek a folyó két partján mintegy 500 esztendővel ezelőtt. A japán kereskedők azért építették a hidat, hogy könnyebb legyen az összeköttetés a kínai kreskedőkkel.


A Japán Híd mellett átütő erősségű példát láthatunk a nyugodt, békés "életpálya-modellr".

Hoi An vizes élvezetéhez tartozhat a hajókázás, vagy ha valaki itt is éjszakázik, akkor az esti lámpásusztatás. ehhez pedig még egy varázslatos éjszakai piac is dukál.

Hoi An különös helyszínei között talán még érdemes megemlíteni a Cat Café nevű jótékonysági intézményt, ahol 70 menhelyről megmentett cica társaságában ihatjuk és ehetjük el a pénzünket egy macskákat segítő charity javára.

A lét elviselhetetlen könnyedsége.

Ismét ez az arc, hogy bizony ne feledkezzünk el az obligát nyugalomról.

"Érdekes emberek" típusű interjú lehetne vele a Nők Lapjában.

Nem tudom, hogy ez a nyugalom követőkért, vagy pszichológusokért kiált -e.

Szentélyesen.

A derü, a derü, igen, a derü.

Nagy derü, kis derü, sok kis derü.

Nha Trang

Nha Trang, ez itt a vietnami riviéra. Just like San Tropez. Fehér homokos tengerpart, tiszta szüret. A környék szigetvilágát minden fajta hajókkal, többek között üvegfenekűekkel is be lehet járni.

Ez a fajta összecelloxozás a buszos világban bizonyára kissé unortodox módszernek hat.

Útban Saigon irányából Dalat felé.

Dalat

A virágok városa, a kedvencem. Dalat talán kívül esik a legtöbb turista radarján, de Vietnam egyik legkellemesebb városa. Egy alpesies város vietnami emberekkel és hangulattal. Komolyan. Frissen kaszált széna illata, kristálytiszta levegő, egy gyönyörű tó a kötzpontban, parkokban kocogó emberek.

Remek homestay lehetőségek vannak a városban, olyan ez mint az osztrák zimmer frei, csak mennyei pho levest adnak reggelire. A látogatókat a buszállomáson "rider angels" motorosok várják. Ódákat tudnék zengeni erről a nyugis, pihenésre kiváló városról. Gyönyörű pagoda is található az 1500 méter tengerszint feletti magasságban fekvő településen. A környék látnivalói közül a Pongour vízesést érdemes kiemelni.

Dalat koloniális vasútállomása

Tra Mat

Dalat városának egyik sajátos látnivalója a szürreális vasútállomás. A francia gyarmatosítók kezdtek el itt vasutazni és a síndöcögényeik mellé francia eleganciájú állomásokat építettek. A váróterem akár Párizsban is megállná a helyét bőrfoteljeivel és szalonos hangulatával.

A patinás helyről ma naponta néhányszor a néhány kilométerre fekvő szomszéd falu, Tra mat állomásáig zötyög el a szilvásváradi kisvasútra emlékeztető járgány. A gyarmati időkben ez egy hosszabb vonal végpontja volt, de visszafejlesztették szegényt.

A kisvasutazással azonban egy érdekes keresztmetszetet láthatunk a vienami vidék életéről. A célállomáson aztán egy olyan pagodát láthatunk, hogy ihaj!

Tra Mat


Saigon

A déli saigon látványosan más város, mint az északi Hanoi. A város neve hivatalosan Ho Chi Minh város, azonban általában a régi, Saigon néven emlegetik.

Az igazi álommunka. A gyümölcs neve mot.

Források:

www.visithalongbay.com

Lonely Planet Vietnam

 

vissza